top of page
onderhoud.png
Warmtepomp onderhoud: Afbeelding
onderhoud warmtepompen.png
Warmtepomp onderhoud: Afbeelding

Onderhoud

Een warmtepomp installeren heeft tal van voordelen. De verwarmingsoplossing is erg duurzaam, omdat ze gebruik maakt van hernieuwbare energie. Het is echter wel belangrijk dat je je warmtepomp goed onderhoudt voor een optimale werking. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het onderhoud van je warmtepomp.

Warmtepomp onderhoud: Tekst

De voordelen van een goed onderhoud

Een warmtepomp vraagt initieel misschien een grote investering, maar bij een correct onderhoud verdien je die zeker terug. Je warmtepomp goed onderhouden heeft dan ook talloze voordelen. Zo heeft een warmtepomp die goed verzorgd wordt én juist ingeregeld is een hoger rendement. Daardoor verbruikt ze minder, wat je zult merken op je energierekening. Bovendien heeft een warmtepomp een langere levensduur als je er zorgt voor draagt, waardoor je er op termijn meer uithaalt dan je erin geïnvesteerd hebt. Een laatste voordeel van een regelmatig onderhoud is dat je een eventueel probleem vroeg opmerkt en de reparatiekosten beperkt blijven.

Warmtepomp onderhoud: Tekst

Het jaarlijks onderhoud van je warmtepomp

Het grote voordeel aan een warmtepomp is dat het een van de verwarmingsoplossingen is die het minste onderhoud vraagt. Zo vindt er geen ontbranding plaats, wat bijvoorbeeld bij een stookolieketel een van de meest voorkomende oorzaken van defecten is. Een warmtepomp is dus erg onderhoudsvriendelijk, maar dat wil niet zeggen dat dit systeem volledig onderhoudsvrij is. Het kan zeker geen kwaad om je installateur jaarlijks eens te laten langskomen, zodat hij kan nagaan of je warmtepomp nog optimaal rendeert. Schort er iets aan het rendement, dan onderzoekt hij wat er precies misloopt, stelt hij de warmtepomp opnieuw goed af of repareert hij ze.

Warmtepomp onderhoud: Tekst

Het ideale moment voor een onderhoud

De zomer is het ideale moment voor een onderhoud. Op dat moment hebben installateurs vaak nog wel een gaatje vrij in hun agenda. Bovendien ben je er zo zeker van dat je warmtepomp helemaal klaar is om je tijdens de winter te voorzien van een optimaal warmtecomfort en warm water.

Warmtepomp onderhoud: Tekst

Wat kun je zelf doen?

Naast een jaarlijks nazicht door een expert kun je zelf uiteraard een aantal dingen doen om je warmtepomp zo goed mogelijk te onderhouden. Ga na of alles nog goed werkt, of er geen beschadigingen aan je warmtepomp zijn en of er niets geblokkeerd zit – al kun je dat laatste vaak niet goed zien. Als dat wel het geval is, laat je het best zo snel mogelijk een installateur komen. Heb je een lucht/lucht-warmtepomp? Dan doe je er goed aan om de filters minstens eenmaal per jaar schoon te maken. Bij voorkeur doe je dit zelfs maandelijks. Als je een warmtepomp met een buitenunit hebt, kan het zeker geen kwaad om ook die proper te houden. Haal afgevallen bladeren bijvoorbeeld weg, zodat ze niet in het systeem terechtkomen.

Warmtepomp onderhoud: Tekst
boek hier je onderhoud.png
Warmtepomp onderhoud: Afbeelding
bottom of page